TNO gaat vele klapbanden bij vrachtwagens onderzoeken

05. Juni 2014

Achtung, öffnet in einem neuen Fenster. Drucken

TNO gaat in opdracht van TVM Verzekeringen onderzoek doen naar de vele klapbanden bij vrachtwagens van de afgelopen weken. “Waar we normaal gesproken geconfronteerd worden met twee tot drie gevallen per maand, daar krijgen we de laatste tijd te maken met wel vier tot vijf banden per week die ineens kapot knallen. Dat kan geen toeval meer zijn en we vinden het onze plicht om daar nader onderzoek naar te laten doen”, zegt Jaap Stalenburg van TVM in de Telegraaf.

 

Eerder al luidde de ANWB de noodklok over het hoge aantal ongevallen met vrachtwagens. Het is makkelijk om te denken dat transporteurs bezuinigen op onderhoud, maar uitstel van vervanging kan volgens Stalenburg nooit alleen de oorzaak zijn van de hoge stijging. TLN juicht het onderzoek toe en denkt ook dat er andere zaken een rol spelen. “Slechte wegen, toename van rotondes waardoor banden sneller slijten, vuil op de weg en slechte bandenspanning. Het kan allemaal een reden zijn, het is goed dat er nu gedegen onderzoek plaatsvindt”, aldus Floris Liebrand van TLN.

 

Profile Tyrecenter zegt in de Telegraaf dat er alleen al in de vestigingen rond Utrecht dagelijks zo’n zes tot acht trucks met kapotte banden binnenkomen en bevestigt dat onderhoud achterblijft en de bandenspanning te laag is.