We rijden op te zachte banden

02. Juni 2016

Achtung, öffnet in einem neuen Fenster. Drucken

Automobilisten die hun banden oppompen bij tankstations, rijden massaal weg met lagere spanning dan de bedoeling is.
 
Een verkeerde bandenspanning is niet alleen gevaarlijk, maar ook slecht voor het milieu. Zeker 60 procent van de Nederlanders rijdt in een auto met een te lage bandenspanning. Onderzoek onder honderden weggebruikers die wel de moeite nemen om de spanning op orde te houden (40 procent van de automobilisten), toont aan dat zij vaak bedrogen uitkomen. 
 

Het probleem ontstaat doordat het aantal bar dat wordt geadviseerd altijd geldt voor een koude band. Maar als er meer dan vijf kilometer is gereden, zijn de banden opgewarmd. De druk neemt daardoor met 0,3 bar toe. Je krijgt er slechtere wegligging van. En je bent duurder uit, want je moet meer tanken. Dat kan al gauw 100 euro per jaar schelen. 

 

De ANWB bevestigt het verhaal. ,,Eigenlijk moet je altijd met koude banden controleren, maar dat gebeurt niet altijd”, stelt een zegsman. „Maar tegenwoordig zijn steeds meer auto’s uitgerust met een systeem dat de spanning aangeeft en waarschuwt bij verkeerde waardes.” Ook Veilig Verkeer Nederland waarschuwt: ,,Verkeerde spanning leidt tot minder grip, een langere remweg en zelfs klapbanden.”

 

Bron: telegraaf